Terrarium House

Street

Terrarium House was created by bringing together layers of memories from the owners' childhoods and their travels through adult life.

The house began as an exercise in pragmatics. How to manage a number of existing site conditions including the overland flow of storm-water, sewer pipes, easements, planning rules, budget, as well as a 100-year-old cottage that was slowly crumbling into a backyard jungle.

Step Entry

Sitting halfway up the ridge of the inner-city Brisbane suburb of Highgate Hill, the cottage's backyard is oriented perfectly towards the north. Retained on the front boundary, the land falls around 2.5m from footpath to yard. The change in level means that the former one-bedroom cottage could grow by inhabiting the open under-croft below. The streetscape, and the cottage's relationship to its twin neighbour, would remain intact without raising the house.

Stairs Garden

Entering from footpath into a private world through a secure vine-covered screen, the former front verandah now contains protected external stairs. A lush tree and fern filled void draws you down the stairs to the living area below.

Bookcase Lounge Glass Cesta

The lower level with laundry, bathroom, meals and lounge has been designed and detailed to conjure memories of the former shadowy under-croft. Black stained ceilings create compression as you enter from garden in the bottom of the front void. Concrete floors, rendered walls and perimeter ledge make you feel grounded, sitting ever so slightly below the garden level in a breezy cool under-croft, not sure if you are inside or out.

Light Meals Island

The lower level can be enclosed by timber framed sliding doors to the north and south, both of which, when open, become invisible, sliding behind external walls. A solid wall to the west protects the space from afternoon sun. Fine textured glass to the east captures winter morning sunlight, while the lush planting behind casts shadows and flickers dappled light into the living space. Sitting in shadow allows you to retreat from the intense Queensland light.

Patio Cooking Kitchen Shelf Laundry Tread

Above are the more private rooms of the house. Access is back up the protected external stairs and inside the original cottage door. The front two rooms open to a common hallway space, making a larger room for children to play and grow up together. For privacy, large floor-to-ceiling sliding panels can close separating, containing and creating a retreat space in these bedrooms. A custom piece of cabinetry serves as a wardrobe, shelving and an extendable bed frame. The resulting space, with nooks for trinkets and treasures, was inspired by memories of a loved childhood home.

Slider Play Lamp Nook Cranny Hall Slider Shower

Off the hallway is a shared bathroom. Like the front entry space, it too has a semi-transparent polycarbonate roof, letting in light and the sound of rain. The vanity and third bedroom sit adjacent to a large void in the rear north east corner of the house. The connection of the two levels enables chatter and activity. Passive surveillance and communication extends to the street from most parts of the house via glimpses through the vine-covered screen to walkers by.

Aesop Rear Detail

From season to season the house can be adapted as required. In winter a large panel slides to enclose the rear void. In summer deep eaves protect the north from the sun. The large panel is left open allowing breezes to flow through the house and out though the screen to the street.

North Bed Robe Void Yard Tend

Beyond the social and pragmatic aspects of the design, much of the detail in the house is inspired by layers of personal memories. Most are unconscious connections that have only been realised after living in the house. The use of screens to open and divide space and the translucent obscure glass invokes past travels to Japan, while the lush planting, rendered block, semi-outdoor bathroom realises more recent trips to Malaysia and Singapore.

Driveway Monkey Upper Plan Lower PLan Section 3D Exploded Before Before Before

SITE – 215m²
AREA – 105m²

BUILDER – Mat Saggers
ENGINEER – Josh Neale
PHOTOS – Toby Scott

CABINETRY – Mast Furniture
STEELWORK – Ash Brown
JOINERY – Allkind
APPLIANCES – Fisher & Paykel

CONSTRUCTION – Instagram

AWARDS – Houses Awards Shortlist 2018 + Dulux Colour Awards Finalist 2018